divendres, de març 23, 2012

Els diners segrestats pel fons de pensions de la Generalitat als seus empleats, el nou "corralito"


Les entitats d'estalvis han perpetrat els últims anys diverses malifetes. Una és la coneguda popularment com el corralet. Consisteix en haver venut productes de nul·la liquiditat a persones sense prou formació per poder entendre què compraven. Aquests productes són entre altres les participacions preferents.

Tot i els intents d'algunes entitats de tirar terra a l'assumpte és probable que els jutges hagin de veure-se-les amb aquest espinós assumpte. Llavors veurem si s'atreveixen amb els capitostos de les entitats d'estalvis que han realitzat aquestes pràctiques moralment absolutament criticables, ja veurem si penalment hi haurà alguna repercussió o acabarà tot amb indults desvergonyits.
Però no vull parlar d'això si no d'una altra pràctica de la que ningú piula. Vull parlar d'un altra pràctica que manté congelats desenes de milions sense que els seus teòrics propietaris puguin ni decidir en què s'inverteixen aquests diners.

No sé si se'n recordaran que fa uns anys la Generalitat va decidir que una part dels salaris dels seus treballadors els ingressaria, amb acord o sense d'aquests, en un fons de pensions. Va comunicar que cada any ingressaria una xifra, petita, no creguin, a cada empleat en el dit fons de pensions. Els empleats, funcionaris o laborals, podrien retirar aquestes xifres al jubilar-se. Mentrestant una entitat gestionaria aquests diners i els faria créixer, de forma que els empleats de la Generalitat veurien complementats els seus retirs.

Es va fer un concurs i es va adjudicar a La Caixa a través d'una filial d'assegurances. Durant dos o tres anys la Generalitat va ingressar la seva aportació (no creguin, per un empleat amb uns deu anys d'antiguitat suposaven entre 200 i 300 euros cada any).

Però vet aquí que l'any passat en plena crisi, la Generalitat va dir que no hi farà cap més ingrés (no tenen un euro després de regalar uns 400 milions als més rics amb la supressió de l'Impost de Successions).

La situació ara està així. Els més de 200.000 treballadors de la Generalitat tenen entre 600 i 1000 euros dipositats en un fons de pensions que els últims anys no ha fet més que anotar pèrdues. Si fem el càlcul multiplicant els 200.000 empleats públics per uns 800 euros de mitjana el resultat són uns 160 milions que la Caixa té fins que cadascun d'aquests empleats es jubili o sigui acomiadat, que tot pot ser.

Segons experts consultats, la única cosa prevista en el conveni firmat entre la Generalitat i els sindicats és convocar una comissió paritària que podria decidir si es canvien els productes en què inverteix aquest gegantí i inoperant fons de pensions. Però, no està previst, per exemple, que un empleats pogués reclamar els diners que té en aquest producte i els sumés a un fons particular que ja hagués subscrit i sobre el que pot decidir en què i quan inverteix. D'això res, la Caixa té ben guardats al seu corralet aquests altres milions. Un altre motiu per indignar-se!