dijous, de juliol 05, 2012

Els catalans ens hem d'implicar en favor de la gent de la Franja


L'invent del PP d'una nova llengua: l'aragonès oriental, per desnaturalitzar la presència del català en aquelles comarques obre el debat sobre l'actitud que en aquest sentit ha de adoptar Catalunya: intervenir o mirar cap a un altre costat.

Ja dic que la meva opinió és intervenir. No fer-ho ja se sap que suposa, només cal veure la desfeta del País Valencià i el que pot passar a les Illes Balears i Pitiüses.

Ser actius no vol dir ser maldestres. I la gent de la Franja en són uns mestres. Quan va caldre ells ens van ajudar i ningú se'n va assabentar. Bé, gairebé ningú.

Quan a Catalunya s'estava redibuixant el mapa de les comarques, la Ribagorça actual es temia quedar en un cul de sac. Separada dels Pallars per serralades, i evidentment diferent de la Vall d'Aran, podia quedar en terra de ningú. A més, era un conjunt de municipis que tot plegat no arribava a mitjan dels anys 80 als 5.000 habitants. Tots els números per quedar marginada.

Els ribagorçans sabien que n'havien de muntar una de grossa per què a Barcelona els hi fessin cas. Van convocar una manifestació a Pont de Suert per reclamar el reconeixement de la identitat comarcal.

Llavors jo treballava a la premsa de Lleida i l'anunci va suscitar atenció. Més si es té en compte que al Pont de Suert una part important de la població era d'origen immigrat impulsat per les obres hidroelèctriques que havien sovintejat els anys del franquisme.

Curiosament al iniciar-se la manifestació, els observadors vam veure-hi una gentada, amb benevolència es va publicar una assistència de més de 3.000 persones. Més tard burxant una mica els ribagorçans ens van aclarir un misteri, prop del 50% de la gent l'havien aportada els municipis de la comarca sota administració aragonesa. Res els hi anava formalment a ells, però la gent de Bonança, Tolba, Pont de Montanyana o Benavarri, i molts altres llocs es van mobilitzar sense fer soroll en favor dels seus companys a l'altra banda de la frontera administrativa.

Es va guanyar

Es va guanyar l'aposta. Ara la Ribagorça existeix com a comarca administrativa catalana. Des de sempre, sense dir res, els xiquets dels pobles de la banda aragonesa van a les escoles de Pont de Suert on es formen en català, sense cap problema. I les col·laboracions no s'han frenat en cap àmbit. De fet, la majoria dels habitants de la Franja naixen a Lleida: a l'Hospital Arnau de Vilanova.

Si ara no ens impliquem en l'aposta genocida que el PP ha posat sobre la taula, els efectes no s'aturaran amb la gent de la Franja. Com se sap, o ens salvem tots o ens enfonsem tots, que va dir Fuster.