dijous, de febrer 14, 2013

Badalona: els “libros para todos” del PP, versió local del caciquisme rural


Els que segueixen el meu bloc saben que em moc entre dues realitats. La del meu naixement a Balaguer i la metropolitana de Badalona. Això em dóna una visió diferent del que passa. La promesa del PP de regalar els llibres als nens i nenes badalonins i la reacció dels seus clients davant la negativa de l'oposició em recorda com actuaven els cacics locals a La Noguera i la resta del Pla de Lleida durant la transició.

A l'inici de la democràcia a la majoria dels pobles, de menys de 2000 habitants de mitjana, es presentaven a les municipals dues candidatures: la dels “de sempre” i la de la gent que volia un canvi. En aquests àmbits reduïts tothom es coneix i els programes electorals són senzills però mostren clarament quins interessos defensa cadascú.

Una de les primeres decisions que es van plantejar va ser la de l'aigua. Els nous regidors, de partits amb tradició democràtica, gosaven discutir aquest assumpte intocable als pobles. Generalment a través del propi ajuntament o d'una empresa municipal es feia la distribució de l'aigua. Els regidor nouvinguts molts cops proposaven que cada casa tingués un comptador que mesurés el consum. Però els sectors més conservadors s'hi oposaren radicalment. En nom de què? En nom de la igualtat! El que s'havia de fer era, deien, deixar-se de burocràcia i dividir el consum del conjunt de la població pel nombre de famílies. Així tots pagarien igual!!

El caciquisme local partia de la premissa que la gent, tret d'ells, és imbècil. Perquè amb la seva proposta pagava la mateixa quantitat en el rebut de l'aigua aquell que tenia piscina que el que només feia servir el líquid per a veure i rentar-se.

Llibres per a tothom

Tot aquest circumloqui em duu a Badalona. Els representants polítics del PP local van orquestrar la campanya dels llibres per a tothom con una basa electoral. Després es van trobar amb el poder i van haver de fer alguna cosa. Llavors els hi va sortir la seva arrel tradicional i van plantejar allò de donar una quantitat d'euros per cada alumne de la ciutat, ho necessités o no. Ras i curt, tractar igual als alumnes de barris amb molts problemes que als de les escoles privades. Els conservadors van rebutjar les alternatives que defensaven les Ampa: destinar els diners a ampliar la socialització dels llibres. El PP local s'hi va oposar perquè  darrere de l'adquisició de llibres hi ha molt negoci i els propietaris d'alguns centres privats i concertats els compren a l'engròs i després els revenen a les famílies dels seus alumnes. Això proporciona, presumptament, un guany, privat òbviament, i socialitzar llibres a través de les Ampa amb suport municipal estroncava aquests ingressos de butxaques privades.

Però per fer la operació de repartir diners, calia trobar-ne i els paladins de la igualtat i el benefici per a tots la primera mesura que van aplicar va ser retirar les ajudes municipals als menjadors escolars. Ajudes que es donaven als més necessitats! Més tard van aparèixer fons de la Diputació destinats a altres partides i que es van adjudicar a subvencionar la promesa electoral del PP.

Ara el castell de cartes fabricat sobre la fal·làcia ha caigut. La oposició ha decidit que es donarà ajuda a les escoles per socialitzar llibres i espero que es discrimini positivament i no es faci cafè per a tothom. Al mateix temps això donarà una imatge de govern alternatiu i participatiu a favor dels que més ho necessiten en contraposició al vaixell sense rumb i amb el capità borratxo que sembla gestionar la ciutat.