dissabte, de maig 12, 2012

Albiol celebra celebra el primer any de mandat a Badalona enfrontant-se amb els joves per #Caltxiringu


El capitost del PP, Xavier García Albiol, l'ha tornat a fer grossa coincidint amb les festes de Maig. S'ha posat de cul la joventut més activa de Badalona. L'afer de la privatització de les barres del concert a turó del Caritg, conegudes com Caltxiringu i que autogestionaven les entitats, és de manual. De manual del que no s'ha de fer!

Un any després d'arribar al poder es confirmen algunes hipòtesis sobre com seria el mandat d'aquest polític conservador. O hauríem de dir ultraconservador?

La seva gestió la podem resumir amb poques paraules: autoritarisme, dependència, improvisació i tancament.

L'autoritarisme és el contrari d'exercir l'autoritat, que ve del llatí auctoritas que és la facultat que té una persona o institució en virtut de la seva expertesa o o prestigi. El que l'alcalde de Badalona exerceix és simplement la coerció basada en la presència amb motiu o sense de les forces policials al seu comandament. L'element més vistós en aquest sentit és la política contra els immigrants, amb prohibicions constants i actuacions desmesurades destinades a espantar els nouvinguts i a mostrar múscul repressor en els barris més afectats per la concentració d'estrangers.

Alhora, Albiol ha mostrat la seva dependència respecte de CiU, agrupació a la qual cedeix el paper de moderador de les seves iniciatives desmesurades. Les reduccions de les retallades en els mitjans públics de comunicació o no aplicar la seva agenda oculta contra el català.

Improvisació és un dels fils conductors de les dues premisses anteriors. La promesa de llibres de franc passa a ser la de reciclar llibres, però sense comptar amb qui ha de realitzar aquesta activitat, les associacions de mares i pares d'alumnes. Tot i així ha hagut de destinar 3 milions d'euros de la depauperada hisenda local a intentar complir la seva proposta electoral.
La desaparició dels bancs (d'asseure's), i l'estroncament de les fonts públiques es poden inscriure també en aquest paràgraf, però dirigides contra els més pobres.

Un polític sagaç i retirat va caracteritzar l'actitud dels últims franquistes en el dilema democràcia o búnquer. Bé, Albiol segueix sense resoldre el trencaclosques i en aquest primer any de mandat s'ha parapetat al seu fortí i cada cop que ha pogut obrir finestres les ha tancat amb porticons i tot. La darrera actuació en aquest sentit és la de l'enfrontament amb els grups juvenils. La seva dèria contra l'activisme dels joves no li ha permès entendre que sense aquest tremp la ciutat perd part del seu nervi vital sense alternativa possible, a no ser que es vulguin reviscolar els Coros y Danzas.

Càrrecs de confiança heretats

A tot això la Albiol ha mantingut la mateixa política clientelar que va criticar quan ell era l'opositor més cridaire. Fins i tot m'expliquen que ha heretat alguns càrrecs de confiança que abans ho havien estat del govern encapçalat pel PSC.

L'oposició encara es debat entre passar de la crítica només formal o l'enfrontament directe allà on cal i de la forma més decidida. I aquesta absència del carrer és més destacada com més representació té cada força al consistori.

Davant d'aquest panorama el debat és que fer. Fins ara els grups majoritaris s'han acontentat amb ressaltar les errades de l'equip d'Albiol. Potser el més correcte, a més de dur la crítica al carrer seria plantejar alternatives. I tot sense oblidar l'encertada dita de Napoleó: “quan l'enemic s'equivoca, no el distreguis”.