dimarts, de febrer 22, 2005

Linux, el valor afegit, i en català

Pot semblar irrellevant però no ho és. He començat a trastejar amb el sistema operatiu Linux. M’estalvio els detalls tècnics, jo no en sóc. El que vull és destacar una altra cosa: darrere d’aquest canvi hi ha persones!
Contra el que és normal a Windows, a Linux les persones existeixen. No depens de que un programa estigui perfilat fins a l’últim detall i no tingui errades, com passa amb el monstre multinacional. En el sistema operatiu de codi obert, si hi ha problemes hi ha la gent per ajudar-te!
En el procés de migrar d’un tipus de sistema operatiu a l’altre surten dificultats. Per resoldre-les hi ha centenars de comunitats virtuals creades pels usuaris que s’autoajuden entre ells. Davant de cada problema hi ha algú que ha passat pel mateix tràngol i que et suggereix una solució. A mi m’ha passat quedar-me bloquejat a les 12 del vespre i tenir algú, que no conec, que amb paciència em feia sortir del forat.
El resultat no és potser una informàtica més vistosa, però et reconcilia amb les persones i aquest fet és un valor afegit superior al que ens pugui aportar la més depurada de les tècniques!!.
A més, des del principi tot està traduït al català. Sense demanar-ho sisplau a cap capitost de Califòrnia!!! Les traduccions, com tot, les fan voluntaris. Tot sense que et costi un euro!!!