dimarts, de juliol 24, 2012

Tres Cavalls, d'Erri de Luca i Vida i destí, de Vassili Grossman, recomanats


A l'estiu hi ha més temps per fer coses que durant l'any no faríem. Una d'elles és llegir. Els gustos són personals i intransferibles, però em permeto fer-vos arribar alguns suggeriments: llibres que a mi m'han agradat!

Erri de Luca és l'autor que us presento i el llibre, una novel·la, Tres cavalls. És la història dels primers cavalls de la vida d'un home. Té cinquanta anys i un passat replet d'experiències molt difícils: de molt jove va marxar a l'Argentina. Ara, al cap de vint anys, decideix tornar a Itàlia, després d'haver estimat intensament, d'haver perdut la dona en plena barbàrie, d'haver lluitat contra la dictadura i d'haver patit persecucions i traïcions. Aquest home, a Itàlia viu aïllat, fa de jardiner i llegeix llibres vells. Però un bon dia una dona li torna a encendre la passió i li fa reviure la memòria: amb coratge, el protagonista recorda l'Argentina, el sud del món. I tot això mentre viu el seu nou amor, cuida el jardí i aprèn alguna cosa d'un africà que somia a tornar al seu país.
El llibre el podreu trobar en edició d'Editorial Empúries i en digital hi ha una edició feta per Vidadoble.
Es tracta d'una narració seca, dura, apassionada. De Luca hi aboca en aquest llibre algunes de les seves experiències vitals: obrer de la construcció, militant del grup Lutta Continua allà pel 1968 italià, camioner, i durant la guerra dels Balcans va ser conductor de vehicles de suport humanitari. És un apassionat alpinista. És autor de més de cinquanta obres, entre les quals destaquen: Aquí no, ara no (1989), Tu, meu (1998), Tres cavalls (1999), Montedidio (2002), o El pes de la papallona (2009). Va aprendre de forma autodidacta diverses llengües, com l'hebreu o el jiddisch, i ha traduït a l'italià nombrosos textos, entre ells alguns dels llibres de la Bíblia.

Vida i destí

El segon llibre, entre els transcendents, és la novel·la, Vida i destí, de Vassili Grossman. Galaxia Gutemberg, Editada per Cercle de Lectors. Es tracta d'una obra monumental, que només té una traucció al català. Se l'ha comparat amb Guerra i Pau de Tolstoi. Grossman va ser periodista estrella a la Unió Soviètica. Va cobrir en directe la batalla d'Stalingrad, i va ser el primer en donar la notícia de l'existència dels camps d'extermini nazis. Vida i destí és un cant a l'humanisme i també un homenatge a la gent que va gosar somiar una alternativa al totalitarisme sense renunciar a la idea de l'alliberament de la humanitat. La seva novel·la escrita des de la radical llibertat personal, va ser prohibida pel règim soviètic i ell mateix va ser condemnat a l'ostracisme. Un censor li va dir que el seu llibre so es publicaría ni d'aquí a dos cents anys. Espero que si el llegiu, en gaudiu.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Els llibres de De Luca es poden trobar en català?