dimecres, de desembre 19, 2012

A Badalona cal una alternativa al clientelisme dels càrrecs de confiança


Les ferides obertes del govern del PP a Badalona segur que fan pensar en l'alternativa. Més enllà de l'efecte que pot tenir que governi una nova majoria cal pensar en el dia després. Obviaré aquí que el pas pel canvi depengui a hores d'ara de que CiU perdi la por a governar amb PSC i ICV-EUA, una por que és més gran que el desgast que li suposa deixar que el PP en versió Albiol senyoregi per la tercera ciutat catalana.

Foto: Nació Digital
Badalona té alguns mals compartits, crisi econòmica, desindustrialització, pobresa, que comparteix amb ciutats semblants. Contra això les receptes han de ser generals, però també té problemes propis, diferencials. Un d'ells és la forma de transmetre les polítiques que es facin des de l'Ajuntament als barris de la ciutat.

La recepta que s'ha aplicat les darreres legislatures ha estat la del clientelisme. Atès que no hi ha cap organització política prou implantada en tots els barris com per a ser suport efectiu de les polítiques de l'Ajuntament, es va optar per omplir els buits fent acords amb persones i grups que tenen influència en aquells àmbits de més difícil penetració, ja podeu imaginar-vos els noms d'alguns barris i col·lectius als que em refereixo.

Al clientelisme fruit de nomenar càrrecs de confiança a determinats líders o pseudo líders veïnals que asseguraven al govern de torn la penetració en àmbits fins al moment impermeables es va sumar al desig de les majories municipals de controlar l'aparell funcionarial. Així, per sobre o al costat dels càrrecs de carrera es van situar persones fidels als partits amb la missió d'evitar que es posessin pals a les rodes de les iniciatives polítiques. Aquestes persones fornien als partits polítics d'una mà d'obra gratuïta que els assegurava una presència ciutadana rellevant.

Hem vist que el clientelisme dels càrrecs de confiança no ha minvat amb el PP, que ha mantingut aquesta tradició, de vegades heretant persones que havien fet la mateixa tasca amb els socialistes. Fins i tot quan alguna de les persones ha estat enganxada en irregularitats l'actitud del govern d'Albiol ha estat primer cessar-la i després assegurar-li un salari públic, segurament ja que altrament s'arriscava a perdre la influència en un barri determinat o entre una comunitat específica.

Tot plegat ha fet que Badalona sigui segurament la ciutat catalana amb més càrrecs de confiança en relació amb el número d'habitants. Entenc que tot i ser significatiu per injust, les xifres que suposen els salaris d'aquestes més de 50 persones no són decisives per a l'economia local, però mostren un alt nivell de debilitat de la política entesa com a servei al ciutadà i donen mal exemple en època de grans penúries. Tot això donant per entès que aquestes estructures de fidelitat no siguin un niu de corrupteles i tripijocs.

Ara és quan els partits de l'oposició haurien d'estar pensant en el govern del demà. I en aquest sentit haurien de dibuixar uns mecanismes de participació ciutadana més vius i àgils i, també substituir els vells clientelismes per pràctiques alternatives. Una solució que apunto és precisament el retorn de la política a l'acció als barris. Que els partits estenguin directament la seva acció a tota la ciutat sense intermediaris interessats. Només una dada que recordo de memòria, a un país com Àustria,per cada dos votants al partit socialdemòcrata hi havia un militant. Suposo que allà no havien de contractar segons qui per assegurar-se la presencia en els barris de Viena.