dimecres, de juny 13, 2012

La demagògia d'Albiol no s'ha de carregar el llibre verd a les escoles de Badalona


Diuen que s'atrapa abans a un mentider que a un coix. I no hi ha res més tossut que els fets. Em refereixo al joc dels embolics practicat per l'ajuntament que presideix el conservador espanyol, Xavier Garcia Albiol.

Recordem que el polític del PP va fer una campanya electoral municipal sobre un eix prioritari, la persecució dels estrangers pobres. Va acompanyar aquest programa amb propostes molt grates per a les famílies amb dificultats econòmiques, com va ser la promesa formal de que el consistori pagaria tots els llibres als escolars de Badalona.

I vet aquí, que la complicitat de CiU va fer possible que el PP d'Albiol, tot i ser la minoria majoritària aconseguís l'alcaldia. Al assolir el poder va venir el moment de la veritat. Els llibres promesos costaven una picossada i a les arques de l'Ajuntament hi havia sobretot telaranys. Davant la situació, van començar les giragonses: Albiol va dir que el primer curs els llibres no serien de franc per a les nenes i nens badalonins, però l'any vinent sí que ho serien.
La falta de compliment va fer que els socialistes del PSC viessin una primera via a partir de la qual construir la crítica. 

En començar el segon curs els assessors d'Albiol es van empescar una sortida. La gratuïtat dels llibres es podia tapar a partir de l'extensió a totes les escoles de la ciutat del programa llibre verd, consistent a la pràctica del reciclatge dels llibres que compren els pares agrupats a les Ampa. Aquests llibres passen d'un curs a un altre i se substitueixen quan es deterioren o quan pedagògicament així es decideix. La compra en grup fa que els preus que s'aconsegueixen siguin prou bons i l'estalvi per a les famílies important. Cal dir que en alguns moments altres ajuntaments havien fet aportacions econòmiques a les escoles capdavanteres en aquesta pràctica.

Jocs de mans

La promesa incomplerta d'Albiol i els seus es podia solucionar si les escoles acceptaven l'extensió del programa llibre verd aquest cop des de la direcció municipal. Rebuscant pels calaixos el consistori havia trobat 3 milions d'euros que s'haurien tret d'altres partides vinculades amb l'educació per destinar-ho a fer veure que finalment els llibres serien de franc per als nens badalonins. Però, les escoles i les associacions de mares i pares han decidit que no accepten la invasió que des de l'alcaldia es pretenia fer del programa llibre verd, perquè a hores d'ara no se sap quins fons es dedicarien realment des de la Casa de la Vila, cosa que posava en perill una pràctica que s'havia construït amb èxit des de fa molts anys. Per tant, 27 escoles públiques de Badalona han comunicat que seguiran amb la seva pràctica autogestionaria sense esperar a veure què pensa fer el consistori.

La improvisació municipal ha tornat a moure's i ara s'han tret de la màniga un denominat bonus-llibre, que tot i que no s'ha aclarit en què consistiria se suposa que suposaria lliurar uns talons a cada família perquè amb ells es poguessin comprar productes escolars, però no s'ha aclarit la quantitat amb la que es vol tapar la fallida promesa electoral ni com es realitzaria aquest repartiment ni en quines condicions. Tot plegat sembla més una cortina de fum per fer veure que es fa alguna cosa, sense que hi hagi encara res de concret al darrere.

Les escoles han decidit tirar pel dret i l'any vinent seguiran amb el llibre verd sense fer cas dels cants de sirena d'Albiol i els seus. De moment.