dijous, de juny 21, 2012

Quan un funcionari gelós va voler fer fora de la Diputació General d'Aragó a Iglesias, “por catalán”


La recent decisió del govern autonòmic aragonès, sintetitzada amb la negació de l'existència del català en aquella comunitat m'ha fet recordar una anècdota periodística.

Els meus inicis en l'ofici els vaig fer a La Mañana, un diari local lleidatà. Com era normal un dels mercats potencials era la Franja de Ponent. Informàvem del que passava a Fraga i a la resta de poblacions de l'àrea, fins a Montsó. En una d'aquestes informacions vaig conèixer l'alcalde socialista de Fraga, Francesc Beltrán. Una persona d'origen cristià i que ara hauria patit molt per la negació de la catalanitat de la llengua que parlava.

El Francesc Beltrán m'estava atenent per una informació econòmica i en un apartat em va contar una anècdota que ell va viure. Després de les primeres eleccions municipals, molts dels ajuntaments de la Franja van ser ocupats per joves socialistes amb trajectòries semblants i en molts cops formaven part de colles d'amics. El mateix Beltrán era un dels més grans en edat, però hi havia, per exemple, el passat president aragonès, Mercel·lí Iglesias, alcalde llavors de Bonansa, població veïna del Pont de Suert, i també Josep Bada, primer conseller de cultura de la Diputació General d'Aragó.
Precisament el govern preautonómic aragonès una de les primeres coses que va fer en crear-se va ser una recepció a tots els alcaldes d'aquella autonomia.

¿Qué hacen aquí estos catalanes?

La reunió es va fer a Saragossa. Al lloc on es va celebrar la trobada es van trobar els amics que acabaven de ser escollits alcaldes. La majoria dels que pertanyien a pobles de la Franja eren amics i en trobar-se ho van fer parlant en català, com era el més natural entre ells. Beltrán explicava que a la sala on estaven un subaltern va escoltar parlar català i va veure un grup de gent llavors jove que animadament comentava detalls de l'encontre. El funcionari imbuït potser per un nacionalisme espanyol inherent a un càrrec administratiu regional, es va enfadar molt i va anar a denunciar que “unos catalanes” s'havien colat a la trobada. Hi va haver sort, perquè algú va reconèixer els nous alcaldes de la Franja entre els que el bidell volia fer fora de l'acte. Tot va acabar aquí, però el fet va arribar a l'oïda de Beltrán i els seus amics, que se'n van fer creus de l'ambient amb que començava la democràcia i l'autonomia a l'Aragó.

Per cert, Bada, era l'últim president del consell de les llengües d'Aragó. Ha criticat durament a la consellera del PP que ha intentat carregar-se el català, i també l'aragonès, a la seva autonomia.
Us copio una entrevista a Bada publicada a l'Heraldo de Aragón.

--¿En qué papel queda el aragonés y el catalán? ¿Les ve futuro?
--El aragonés se convierte en un cadáver donado para la ciencia, para los filólogos, y en una reliquia popular que vale menos que los bienes de la Franja para el director general de Patrimonio. La otra lengua sobrevivirá mal que les pese.
--¿Cómo valora que desaparezca el término catalán para los hablantes del Aragón oriental y a partir de ahora sea "aragonés meridional y septentrional"?
--Como una estupidez, ¿por qué no llamar al castellano aragonés occidental?”