dimecres, de gener 12, 2005

Som un país periodisticament normal?

La pregunta és retòrica. La resposta és obvia: no. I no em refereixo a l'àmbit català, sinó al conjunt de l'Estat espanyol.
Espanya deu ser l'únic dels grans Estats de l'Europa desenvolupada no hi ha cap diari d'esquerres. A França, Itàlia, Alemanya i Gran Bretanya n'hi ha. En el nostre àmbit hi ha diaris amb un lleuger tint progressista o que prenen posicions com a màxim de centre progressista, però aquí acaba tot-
Els nostres empresaris de premsa semblen haver decidit posar la seva ideologia per davant del que seria cobrir un buit de mercat. I el que no són empresaris de premsa: associacions sindicals, grups altermundialistes, associacions cíviques, semblen conformar-se a ser atesos educadament quan piquen a la porta de les empreses periodístiques diguem-ne liberal progressistes.
Quant hi ha un moment de tensió social, per exemple durant una vaga general es nota clamorosament el buit.
Però, alguna cosa hi tindrà a veure el fet que la professió periodística, parlo de Catalunya que és el que conec més, tingui un percentatge altament majoritari de treballadors en situacions laborals vergonyoses. I sota aquestes condicions és molt difícil plantejar-se altra cosa que la supervivència. I així ens va als periodistes i a la bona gent del país.
En seguirem parlant.
Salut