dimarts, de març 06, 2012

Els herois de Can Ruti


Per aquelles coses de la vida he hagut de visitar Can Ruti. No era per mi, era per un familiar. Us he de dir que hi vaig arribar procedent de l'Hospital de Badalona. En aquest centre es fa un triatge dels malalts d'urgències i atès que és prou nou la sensació és encara d'una situació correcta pel que fa a l'atenció a l'usuari.

Ja no crida l'atenció veure que les parets dels centres de sanitat públics estiguin plenes de cartells on els professionals del ram es queixen, critiquen i plantegen alternatives a la seva penosa situació. En alguns casos les afirmacions que es poden llegir esgarrifen!.

Però a Can Ruti, també conegut com a Hospital Universitari Germans Trias i Pujol, la situació es més dura, especialment a urgències. Arribar-hi et fa pensar que, per exemple, Badalona hagi estat bombardejada i els ferits s'acumulin als passadissos del centre. Llits i camilles de malalts diversos hi conviuen en un ordre que només els experts poden entendre.

En tota aquesta situació prenen protagonisme els professionals de la sanitat. He vist coses difícils d'explicar pel que fa a abnegació i treball, segurament no reconegut per les altes instàncies. Un doctor atenent telefònicament dos pacients i alhora examinant en directe a un tercer, seria un exemple en aquest sentit. Auxiliars ajudant amb el que poden a l'hora de fer arribar menjar a malalts , per exemple diabètics, entre els passadissos del centre... I així, es podria fer una llarga llista de serveis no reconeguts.

Els interessos del conseller

Tenim una bona sanitat, jo crec. No potser tan bona com es presumia fa uns anys, però molt millor del que molts ens pensem. Ara es retallen despeses en sanitat d'una forma desassenyada. La sospita fàcil al respecte la dóna la personalitat del conseller del ram, procedent de la patronal privada. En aquest sentit cal recordar que els polítics quan pleguen tornen a l'àmbit privat, cosa que molts cops explica algunes decisions que prenen mentre són al poder.

He volgut parlar de Can Ruti com a metàfora de l'esforç titànic que els treballadors i treballadores de la sanitat pública estan fent per tots nosaltres. Ho faig perquè en quedi constància. No sigui que al cap dels anys aquest capítol quedi oblidat com, per exemple pot passar en la conquesta de la democràcia, que es va fer gràcies a molts herois anònims dels quals no ha arribar ni el nom ni el què han fet per tots nosaltres.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Crec que també hauries de parlar dels pacients, que som molts cops també herois
Amstrad

Anònim ha dit...

Jo fa poc que hi vaig anar i la sensació és desoladora per als malalts i acompanyants. Estic d'acord en que sense els treballadors la sanitat pública s'hauria enfonsat
adrià

baldo lostau ha dit...

És cert els usuaris i la seva pacièncis eviten també la debacle