dimarts, d’agost 28, 2012

Candidatura unitària d'ERC, ICV i CiU per la independència: per fer què?


El cap de setmana passat les xarxes socials anaven plenes del que podria ser una serp d'estiu. El president d'ERC, Oriol Junqueras, plantejava una candidatura conjunta del seu partit amb CiU i ICV amb l'objectiu únic d'assolir la independència de Catalunya...

Més enllà de les reaccions a la curta, a mi em va envair una certa tristor. A Catalunya som capaços de repetir debats eternament. Vull dir que fa temps que volta la idea aquesta que es pot ajuntar tothom per aconseguir la independència i que després “ja veurem com ens organitzem”. Dit en altres paraules que això de la independència és un fenomen neutre socialment, i no l'és!.

Deixeu-me fer volar coloms per demostrar la meva tesi. Posem que la coalició ERC, CiU i ICV es fa. Posem també que es guanyen les eleccions al Parlament de Catalunya. Imaginem-nos que es decideix convocar un referèndum per la independència. Posem, a més, que Madrid el deixa fer. Imaginem-nos ara que es guanya amb majoria suficient per tirar endavant. Més encara, somiem que Espanya i el seu exèrcit no intervenen i accepten el resultat de les urnes i ens proclamem un estat independent. Són cinc processos que haurien de finalitzar-se positivament, però somiar és de franc..

El dia després de proclamada la independència, el país hauria de funcionar, però no tindria ni una llei pròpia. Totes serien heretades de la situació anterior. Vull dir que tindríem límits de velocitat espanyols, IRPF espanyol, codi penal espanyol, unes lleis laborals espanyoles, els mateixos peatges a les autopistes... En resum, el dia a dia estaria marcat per la inèrcia anterior. Per dir-ho en paraules senzilles, hauríem d'assumir l'actual política pepera i després ja veurem com ens organitzem....

Si pensem que cada cop la independència s'adopta per la majoria de la gent per motius econòmics, per a millorar la seva vida, seria acceptable que el resultat de tot l'esforç no suposés un canvi per al ciutadà del nou estat? Perquè quan es diu que el dia després “ja veurem” se'ns amaga això: el dia després hi haurà el mateix que vam deixar,.. tret de guàrdies civils..

Programa de mínims

Plantegem-nos què ha d'acompanyar a la independència perquè sigui atractiva a la gent del carrer? Ha d'assegurar l'Estat de Benestar? Les llibertats democràtiques? La participació? L'economia solidària? L'atenció als més desfavorits? Una fiscalitat progressiva? Tot això ha d'incloure's en un programa mínim a pactar entre els que estiguin per la tasca de crear un estat nou. Això vol dir un acord en què cadascú dels que hi participin es deixin pèls a la gatera...

Es pot seguir somiant i pensar que tot plegat sense el dèficit fiscal, l'espoli o el robatori, ja es podrà assumir sense que els rics nostrats hagin de posar-hi virolla. Però m'hi jugo un pèsol que si això no es posa en un paper el dia després de deixar de dependre d'Espanya algú reclamarà que els diners que ara van a Madrid no retornin en forma de més i millor Estat de Benestar si no de reducció d'impostos als més rics. Me'l jugo.

Finalment, si resulta que les tres forces polítiques esmentades estan d'acord en els esmentats principis bàsics, perquè no fer-ho des d'ara i no esperar a una futura llibertat nacional?

1 comentari:

Anònim ha dit...

Esborra-ho tot, els de CDC han fet el de sempre, cagar-se a sobre!