dilluns, de setembre 03, 2012

Ens cal un organisme que preservi la memòria popular de Balaguer?


Quan encetem setembre deixeu-me fer un post amb una proposta de servei. Arran de la publicació de l'entrada sobre la platja que va tenir Balaguer vaig rebre diversos comentaris. Un d'aquests ampliava la informació i deia que ell o ella sabia que hi havien fotos que mostraven aquell fenomen.

Foto de l'Ateneu Popular de Ponent
Dies abans, a conseqüència de l'escrit sobre l'Anís Infernal, també em feien arribar que hi ha qui té fins i tot ampolles d'aquell licor. Tot plegat m'ha fet pensar que a Balaguer fa falta alguna mena d'organisme que preservi la memòria popular. M'explicaré.

A la ciutat hi ha un arxiu municipal que fa la seva feina, però penso que la tasca l'enfoquen cap a l'estudi erudit. Segur que hi ha altres àmbits particulars que col·leccionen el que hauria de ser la caixa de records de la ciutat, però tot resta tancat, compartimentat i la gent no hi té un accés fàcil, cosa que suposa que l'imaginari local pot arribar a perdre tot aquest valor, i la identitat balaguerina, més enllà del costumisme, s'en pot ressentir.

Crear una fototeca, que aplegués fotos d'esdeveniments populars del segle passat aplegant imatges particulars i d'entitats no seria un projecte costós i ens permetria evitar perdre part dels nostres records col·lectius. Avui hi ha mitjans tècnics que farien possible que les imatges es poguessin copiar i retornar als seus propietaris. Deixo aquí tot un aspecte legal respecte a les exhibicions, perquè el desconec, però segur que hi ha normativa suficient per garantir que els drets que pogués generar cada imatge no es perdessin.

Hi vaig trobar el pare

Amb el que dic què s'aconseguiria?, doncs evitar els buits. I fins i tot incitar a omplir aquells forats que la nostra història pot acabar tenint. Us poso un exemple particular. Fruit d'una exposició em sembla sobre el 70 aniversari de l'escola Àngel Guimerà, abans dita Primo de Rivera, en honor al general dictador predecessor de Franco, es van aplegar moltes fotos per una exposició. Gràcies al senyor Campo, que havia fet de conserge als pisos de la Caixa i amic de la família, vam descobrir que en una foto feta als primers alumnes d'aquella escola hi havia el meu pare. Nosaltres no l'hauríem reconegut: amb deu anys és la foto més antiga que en conservem d'ell!.

Recordo, tot i que era un nen, la gran expectativa que es va generar a Balaguer amb les visites del dictador Franco a la ciutat. A casa van explicar fins i tot anècdotes i petits incidents protocol·laris que s'hi van produir, però no he pogut trobar fotos de la inauguració del monument que es va situar a la plaça del Mercadal. Podria fer el formigueta i buscar a la Mañana, però segur que aquell dia els que tenien càmera de fotos van impressionar més d'un carret.. La meva memòria té iun record: un cotxe negre immens que circulava pel carrer Urgell i tots els guàrdies urbans amb guants blancs saludaven posant un genoll a terra, i vigilància, molta vigilància protagonitzada per uns senyors amb boina roja, i un niu de metralladores al terrat del banc de Saragossa, ara em sembla que Santander, al Mercadal.

També recordo de l'escola els treballs amb murals i escrits elogiosos de la feta, que cada anys ens feien fer els mestres d'aquell moment commemorant la gloriosa batalla de la cabeza de puente de Balaguer. O més, la imatge de més de 200 treballadors a la porta d'Inpacsa presa com a conseqüència d'alguna celebració. I la Fasina, i la primera manifestació de l'11 de setembre que vam organitzar les forces polítiques locals a Balaguer, segurament l'any 1977...i les processons de Setmana Santa que passaven pel carrer d'avall, i el reng...

Ara que a la ciutat hi ha més llocs de reunió que ,segurament, activitat, aquesta iniciativa podria engrescar un conjunt de gent moguda per l'interès de no perdre un llençol a cada bugada i evitar que la nostra història ens l'escriguin altres.