dijous, d’agost 09, 2012

La dreta espanyola ja va suprimir la Generalitat el 1934: balanç de la intervenció


Ja fa unes setmanes tot eren càbales sobre la possibilitat que la Generalitat de Catalunya fos intervinguda pel govern espanyol. Deixant de banda el fet que Catalunya, i la resta dels Països Catalans també, estan sota la bota espanyola des de 1714 i buscant una actuació semblant a la que es podria donar he trobat un antecedent gairebé amagat del que alguns somien i altres temen. Em refereixo a la supressió de la Generalitat després del 6 d'octubre de 1934.

Recordar que l'aixecament català va estar precedit per duríssimes tensions amb el govern espanyol de dreta, de la CEDA, que des de 1932 intentava capgirar les primeres actuacions de la República. Aquí el punt culminant va ser la promulgació de la Llei de Contractes de Conreu, que va recórrer la Lliga al Tribunal Constitucional trencant tota lleialtat política a Catalunya.

La història es coneguda: hi va haver un aixecament liderat per Companys, que no va tenir èxit i que va se ofegat a trets de canó per l'exèrcit espanyol. De resultes d'això, no sols es va detenir tot el govern de Catalunya, si no que es va dissoldre la institució autonòmica catalana.

Va ser una intervenció en tota regla: Entre octubre de 1934 i febrer de 1936, l'Estatut va ser suspès pel govern de Madrid i la presidència de la Generalitat fou ocupada per persones designades pel govern central amb el títol de governadors generals de Catalunya: Francisco Jiménez Arenas, Manuel Portela Valladares, el republicà radical Joan Pich i Pon, Eduardo Alonso Alonso, el cedista valencià Ignasi Villalonga, i el lliguista Fèlix Escales. Amb el triomf del Front Popular a les eleccions de 16 de febrer de 1936 es va aixecar la suspensió de l'Estatut i Companys va tornar a ser president de la Generalitat.

Mireu de trobar restes d'actuacions de govern de la institució que va intentar suplantar la Generalitat de Catalunya. Simplement van governar com el que era, una mena d'agrupació de govern civils. Per part de la societat civil catalana el rebuig al nou invent centralista va ser total. A més, la dreta regionalista, que havia col·laborat en la supressió de la Generalitat, en les primeres eleccions generals que es van donar, va ser escombrada i Companys va tornar al Palau de la Generalitat en olor de multituds.

Però, m'equivoco, sí que es recorda alguna cosa dels sis no-presidents de la no-Generalitat. Concretament que durant la seva gestió es va donar l'escàndol econòmic més sonat d'abans de la guerra, el cas de l'estraperlo, que va enfonsar els lerruxistes.

No sé si la història es pot repetir exactament, però si a Madrid els peperos somien amb carregar-se la Generalitat, el tret els pot sortir per la culata.

Piquiponades

I ja per finalitzar, de tots els mandataris nomenats a dit des de Madrid, Pich i Pon és l'únic que es recorda a Catalunya, perquè durant el seu curt mandat es va destacar per mostrar una verbositat que posava de relleu la seva poca cultura, la gent es va dir Pic i ponades, i algunes es recorden encara:



«
El peor tirano de la historia fue el Tirano de Bergerac
»


«
(Mentre tenia una espasa a la mà) Me siento com un radiador romano !
»


«
(Parlant de caviar) ... huevos de centurión !
»


«
(La proclamació de la República fou una jornada) .... sin infusión de sangre !
»


«
(Parlant d'un amic afeccionat als segells) ....es sifilítico
»


«
Un dia li van pregar que fos discret i ell va assegurar:
...Seré una tómbola
»