dijous, de març 07, 2013

Aprofitar el canvi a Badalona per canviar la forma de fer política a la ciutat



Cadena humana pels nos3drets a Badalona
El cap de files de CiU a Badalona, Ferran Falcó, ha posat en marxa el procés de negociació amb l'objectiu de fer una moció de censura al PP a la ciutat. Davant aquesta possibilitat Xavier García Albiol ha respost amb els mateixos arguments esgrimits fa gairebé dos anys: pacte de perdedors i l'afirmació que la majoria dels badalonins li dóna suport.

Les direccions locals de PSC, ICV-EUA i CiU debatran els continguts de l'alternativa al govern del partit conservador espanyolista que administra Badalona. El clam de la ciutadania que s'expressa és demanar als tres grups polítics generositat, altura de mires i responsabilitat. Cal relligar la ciutat dividida per l'actitud expressament disgregadora de l'actual govern local i això s'ha de fer enmig de la crisi econòmica més greu de les darreres dècades. Per tant, imaginació i seriositat. S'ha de rescatar Badalona per a la democràcia.

Precisament la crisi i l'autoritarisme exercit per l'executiu de Garcia Albiol han fet que la població, la gent, es mobilitzi com jo no havia conegut abans. Les escoles, els sindicats, les associacions de veïns, les entitats culturals, la xarxa d'associacions de joves han estat i estan a peu de carrer dia a dia. El que reclamen no és només que s'aturin les retallades, vinguin d'on vinguin, sinó una altra forma de gestionar la cosa pública, la de tots.

Les cúpules dels partits polítics hauran, a més de pactar el govern de la ciutat fins a la propera contesa electoral, de donar resposta a les demandes de la societat civil. Sé que el que plantejo és difícil. Vol dir trencar la forma elitista de funcionament dels partits polítics democràtics. Però, a canvi de les dificultats una societat mobilitzada i conscient és el millor escut contra la demagògia i la mentida amb que la nova oposició del PP carregarà contra el govern democràtic de la ciutat.

Així doncs, les associacions de veïns haurien de tornar a ser entitats que defensin primàriament els drets dels veïns, i no vies per a la promoció laboral d'alguns dirigents; les entitats cíviques han de seguir sent crítiques davant el poder, aquest cop democràtic. Els joves han de seguir mobilitzant-se i dinamitzant la població, i criticant allò que no funcioni, igual que les entitats que representen les mares i pares d'alumnes i les associacions esportives. El nou govern ha de saber mantenir una relació dialèctica i respectuosa amb tot aquest magma cívic perquè és el que dóna vida a la ciutat. A més de canviar el xip i entendre que la militància ha de treballar més a peu de terra que als despatxos i que no es pot decebre un cop més a la gent.

I el PP? A l'oposició, perquè representa una minoria, nombrosa, però minoria, de la ciutadania de Badalona. Contra el que el senyor Albiol pregona, molts dels ciutadans que el van votar ara s'ho pensarien perquè el PP ha mostrat a Badalona la seva veritable cara: la corrupció, les polítiques antisocials i el menyspreu a la democràcia no se li amaguen a ningú i la gent no és ruca, com pensen alguns del grup conservador.