dijous, de març 21, 2013

El Mercadal de Balaguer, de centre de la ciutat a indret suburbial?

Plaça del Mercadal a Balaguer
Estructura actual de la plaça del Mercadal de Balaguer
La plaça del Mercadal a Balaguer es pot veure com una metàfora de l'evolució de la ciutat. De ser el centre de la vida local ha passat a ser un indret perifèric i amb vida poc galdosa.

La raó profunda d'aquesta evolució és l'emigració de la gent de Balaguer des del cas antic a l'eixample creat a l'altra banda del Segre. Però hi ha més coses. La plaça era el centre de Balaguer quan el mercat era el punt de trobada de l'acció econòmica. La gent comprava i venia quan es trobava personalment. Això va atreure les oficines bancàries i les seus dels advocats, no debades Balaguer és seu judicial. Tot això donava vida.

Tot ha canviat i un dels resultats és la falta de vertebració de la ciutat. Altres indrets intenten substituir al Mercadal com a centre de la vida balaguerina, però em temo que no ho aconsegueixen.

A la plaça del Mercadal hi va haver circ habitualment. Es van posar envelats on s'hi feia teatre i música durant la festa major. També ha estat escenari habitual de vetllades sardanistes. I si es compta com a espectacle, Franco hi va pronunciar unes paraules..


Carreres ciclistes

I qui pot oblidar les festes majors amb la trepidant carrera ciclista on es lluïren cracks com Poblet o el llegendari Calucho. La volta, a més d'omplir de gom a gom el lloc central de Balaguer feia aparèixer les apostes i les primes que, sense estalviar, servien per animar els valents ciclistes. En resum, vida amb majúscules.

Per aquest motiu el Mercadal era un espai privilegiat. Ben cuidat. Però això, junt amb la pèrdua de centralitat, es va perdre quan els qui manen van decidir que era més important l'espai com a lloc d'aparcament fàcil que com a centre de vida social. L'operació de retirar les voreres va ser nefasta, segons la meva opinió. El cotxe va guanyar a les persones i ara només quan les parades del mercat s'hi ensenyoreixen es recorda de lluny l'antiga plaça.

L'espai continua existint, però amb una altra vida, més pobre. L'ajuntament hi és i les celebracions quan hi són, també. La població s'ha fet més heterogènia. Les cases de la gent bé no se estan a la plaça i la única decoració que s'hi pot veure és un arbre metàl·lic que s'il·lumina per nadal.

El Mercadal, com molts altres indrets es troba en una cruïlla. Pot convertir-se en un lloc suburbial o recuperar part de la seva esplendor com a punt integrador i on les persones són les protagonistes. De nosaltres depèn!