dijous, de febrer 02, 2012

Ara que neva, penseu en la crisi dels serveis públics


Els partidaris del liberalisme salvatge es queden sense arguments davant de coses tant normals com una nevada. A més d'observar la neu, apareixen necessitats contundents. Es gasten més recursos a mantenir les carreteres netes i això no ho fa la iniciativa privada. L'Administració pública demostra en circumstàncies especials la seva efectivitat. Metges, infermers, mestres i policies vetllen perquè ningú quedi sense atendre en aquesta siberiada.

Potser per això, es pot veure que als països del nord, més freds, l'Estat de Benestar funciona, mentre que al sud, amb millors temperatures, l'absència de serveis es pot suplir més fàcilment. Potser per això en aquestes latituds es concentra la pobresa, almenys a Europa.

L'explicació anterior donaria joc a les converses de cafè, si és que la gent encara va als cafès a fer tertúlia. Per contra, jo crec que que la clau rau en la forma de ser dels nostres dirigents. Més aviat es tracta de veure si l'adscripció dels nòrdics a una filosofia protestant, que vincula la salvació de l'ànima a la rectitud amb que s'ha viscut, té a veure amb la seriositat amb que administren, tant en l'esfera pública com privada. Al seu torn, aquí, al sud d'Europa la cultura és majoritàriament catòlica, que permet dur una vida desordenada si en l'hora final hi ha penediment. Aquesta forma de pensar explicaria actuacions com les dels nostres empresaris, que deixen en tercer pla la seva responsabilitat social, darrere de la cobdícia i la insolidaritat. Això explicaria part del resultat de l'atur a l'Estat espanyol comparat amb les xifres dels països situats nord-enllà. I clar, el que fan els dirigents impregna les societats a les que estan vinculats.

Iñaki Urgangarín, Francisco Camps, Fèlix Millet o Mauriño, formen part dels fars que en un moment o altre han il·luminat la nostra societat.

En seguirem parlant